torstai 18. heinäkuuta 2024

Desucon 14.-16.6.2024

Coni pääsi alkamaan mukavan rauhalliseen tapaan, kun pian siskon saavuttua lähdimme lunastamaan rannekkeita ennen suurempaa ruuhkaa. Se hoituikin sujuvasti, jonka jälkeen kävimme vielä keskustassa syömässä. Ruuhkan vuoksi pikaruoka ei tällä kertaa ollut aivan nimensä veroista, joten hieman jo alkoi jännittää, ehditäänkö takaisin avajaisiin. Ehdittiin kuitenkin, ja desurangers tarjoili taas hauskan alun coniin. Pohdiskelimme, menisimmekö katsomaan kunniavieraan konserttia, mutta lopulta päädyimme siihen, että mentiin suoraan kotiin valmistautumaan seuraavaan päivään mm. peruukkeja kohentaen ja vaatteita silittäen.

Lauantaina vedimme päälle Neon Genesis Evangelionin Misaton ja Ritsukon, joilla osallistuimme cosplayesityskisaan. Olen viime aikoina käyttänyt Misatoa jo niin paljon, että en olisi muussa tapauksessa valinnut taas juuri tätä cossia päälle. Vaikka pidänkin siitä kovasti, se alkoi itsekin jo aamulla osoittaa merkkejä siitä, että kaipaisi lomalle, kun päälle pukiessa mekon vetoketju alkoi irvistellä. Onneksi muutaman yrityksen jälkeen sen sai vedettyä loppuun asti, mutta uhkakuvat lavalla auki lävähtävästä vetoketjusta tuntuivat jo hieman liian mahdollisilta.

Koska meillä oli esityksessä lavasteita, joita olisi ollut painava ja ikävä kantaa pitkää matkaa (mm. pahvilaatikosta väsätty karaokelaite painokirjalla ja metallijalkainen keittiöjakkara), päätimme panostaa ja tilata taksin coniin. Sillä matka sujuikin sutjakasti. Perillä menimme heti ensimmäisenä ilmoittautumaan ja viemään tavarat bäkkärille. Välissä oli hetki tyhjää, ja kävimme pyörähtämässä conin puolella ennen kuvauksia. Kuvauksissa oli hyvä meininki, ja kuvaaja selvästi arvosti heittäytyvää otettamme.

Mikäs syntinen juoma se siellä vilahtaa... Kuvannut Mira Ojamo, ohjannut CheesecakeThief

SUA TARVITSEEEEEN

Kuvausten jälkeen kävimme hakemassa Ankkurista evästä. Istuimme syömään sataman puisille portaille ja ihastelimme pikkuruisia ahvenia, jotka uiskentelivat pintavedessä. Syötyämme sisko nousi ylös ja kääntyi viedäkseen roskat, kun hänen katseensa kohtasi erittäin syyllisen näköisen Desu TV:n kuvaajan kanssa, jonka kamera osoitti suoraan meihin. Kuvaaja selitteli äkkiä aikoneensa juuri ilmoittaa itsestään, ennen kuin jäi salakuvauksesta kiinni rysän päältä. Saimme kaikki tilanteesta hyvät naurut.

Pääsimme linssiluteiksi myös tähän yleiskuvaan juuri ennen Desu-TV:n kohtaamista (Kuvannut minapamina)

Five finger fillet a'la Ritsuko
 

Palasimme bäkkärille lavaharkkojamme odottelemaan, ja niitä saimmekin odotella tovin, sillä ne alkoivat selvästi myöhässä. Haittapuolena oli, että pieni jännitys ehti hiipimään sen seurauksena. Kuitenkin olo oli paljon edellisvuotta helpompi, ja pärjäsin ilman emotional support tyynyä, joka minulla viimeksi sopivasti oli odotellessa. Harkat sujuivat mukavasti. Kesken niiden meille kuitenkin tultiin kertomaan, että tuo lonkerotölkki pitää sitten sensuroida, koska tapahtumassa ei voi "mainostaa" alkoholia. Yebisut menivät läpi. Mitään aitoja tölkkejähän ne eivät olleet, vaan olin tulostanut (työpaikan tulostimella tottakai) niihin etiketit ja teipannut energiajuoma- ja limutölkkien päälle. Mainostuskielto ei ollut käynyt mielessä, ja olimme Desuconillekin ennakkotapaus, mutta onneksi mustaa teippiä löytyi takahuoneesta ja syntilonkero saatiin piiloon. Harkoissa hetken hämmennystä aiheutti lisäksi mukanamme tuomamme ja esityksessä nähty Xbox 360 -mikrofoni, jota taidettiin hetki epäillä Desuconin omaksi mikrofoniksi.

Harkkojen jälkeen oli vielä aikaa hengailla ja kävimmekin tutustumassa Desuconin muistoseinään, joka oli oikein ihana idea. Kirjoittelimme sinne omankin juttumme, joskin tilaa oli vaikea löytää, kun seinä oli niin suosittu.

Jenni Suominen nappasi kuvan meistä lukemassa seinää Desuconin yleiskuviin

Sitten koittikin jo aika palata jälleen bäkkärille odottelemaan kisan alkua. Jännityspärinät alkoivat hiljalleen voimistua. Onneksi kisaajien kesken vallitsi ihanan positiivinen ja kannustava ilmapiiri.

Oman esitysvuoron odottelua lavan vieressä (Kuvannut Jenni Suominen)

Jännitys helpotti heti, kun pääsi kävelemään lavalle, ja seuraavat kolme minuuttia menivät taas älyttömän nopeasti. Esityksemme voi käydä katsomassa täältä. Harmi vain, että siinä ei näy kunnolla taustavideo, joka kertoo osan tarinasta, ja jonka eteen nähtiin paljon vaivaa.

Taustavideolla näkyi mm. nämä mainokset ja karaoken kappalevaihtoehdot
 
Maalasin vanhan punaisen HP:n läppärini logon päälle NERV:in logon ja tuli hieno (kuvannut Jenni Suominen)

"Ai että!" (En muuten todellakaan jaa Misaton kaljarakkautta oikeassa elämässä) (Kuvannut Nyymix)
 

Tässä soi taustalla Enkelit lentää sun uniin ja rakastan sitä miten hienovaraisesti se hiipi äänimaisemaan (kiitos sisko äänieditoinnista <3) (kuvannut Niyarifa)

Aikuinen nainen soi päässä alinomaa esityksen parissa puuhaillessa (Kuvannut Nyymix)

Ilmeesi kun kaverisi nolaa itsensä julkisesti (Kuvannut Nizku)

Tykkään tässä kuvassa siitä miten hömelöltä näytetään (Kuvannut Nyymix)

Ilmeeni kun post-apokalyptiset hirviöt häiritsevät karaokehetkeäni (Kuvannut Nyymix)

Vaikka pahinta olikin oman vuoron odottaminen, kului katsomosta käsin vielä seuraava esitys oman ylivireystilan tasaamiseen. Viime vuonna oli hauskaa nähdä kaikki muut esitykset, nyt esiinnyimme viimeisten joukossa, mikä oli vähän harmi. Oli kuitenkin myös mukavaa päästä näkemään pukukisaajat niin läheltä. Ja huh huh miten hienoja pukuja olikaan! Yksinkertaisia ja täydellisiä ja mutkikkaampia ja täydellisiä. Kisan edetessä ehti jo melkein unohtaa, että olimme itsekin olleet kisaamassa, kunnes tuli palkintojenjaon aika.

Tietenkin jonkin verran harmitti, ettei sijoitusta tullut. Koimme, että viime vuonna saadusta tuomaripalautteesta olimme ottaneet oppia ja esityksemme oli sen pohjalta huomattavasti hiotumpi kuin edellinen. Mutta ymmärtäähän sen, ettemme me siellä itseämme vastaan kilpailleet, vaan muita esityksiä vastaan. Tämä laji on muutenkin niin luova ja moninainen, että tuomarina on varmasti hyvin vaikeaa arvioida täysin erityylisiä esityksiä toisiaan vasten. Olisi myös hyvinkin voinut olla, ettemme toisenlaisella tuomaristolla olisi sijoittuneet viime vuonnakaan. Vaikka se onkin klisee, niin pääasia ja parasta oli kuitenkin oikeasti se, kun kuuli esityksen aikana yleisön nauravan ja nauttivan. Oli myös ihanaa, kun niin moni tuli kisan jälkeen vielä kehumaan esitystämme, kiitos siitä <3.

Esityskisaajien ryhmäkuvan kuvannut Jenni Suominen

Raahasimme rojumme jälleen taksiin ja poistuimme paikalta melko pian kisojen jälkeen. Suihku ja kotiinkuljetettu ruoka siinsivät jo mielessä.

Sunnuntain karaokegangsterit

Sunnuntai oli varsin rento päivä, kun velvollisuudet oli jo hoidettu. Varsin eikä täysin siksi, että vietin osan päivästä rullaluistimien päällä, ja silloin olo oli kaikkea muuta kuin rento. Olin alkanut suunnitella Yakuza Zeron Majiman karaokeversiota jo vuonna 2018. Silloin tilasin netistä rullaluistimet ja kun olin hakemassa tuota painavaa ja epäkäytännöllistä laatikkoa matkahuollon pisteeltä, kaaduin pyörällä ja housuni repesivät. Kuuden vuoden aikana sain aikaisiksi kokeilla luistimia muutaman kerran sisätiloissa ja yhden kerran, suojukset ostettuani, jopa ulkona. Suurimmaksi osaksi luistimet saivat siis toimia sisustuselementtinä ja kiusallisen "Ai sä harrastat rullaluistelua?" -kysymyksen herättäjänä. Cossisuunnitelma oli jo painunut unholaan, kunnes toiseen cossiin lycrakankaita netistä etsiessäni törmäsin vahingossa täydellisiin kankaisiin. Holografinen folio spandex viekoitteli juuri sopivalla värikartallaan, (tosin kultainen ei ollut holoa) ja niin tämäkin suunnitelma heräsi jälleen eloon. Siskon houkuttelin tekemään Kiryun karaokeversion. Sitten piti enää opetella rullaluistelemaan. Kun Desuconiin oli noin kolme viikkoa aikaa, puin rullikset myöhään arki-iltana jalkaan katseita välttääkseni ja lähdin horjumaan sisäpihalle. Seuraavalla kerralla uskalsin jo livahtamaan ulos portista ja niin harjoittelin jarruttamista, ylämäkiä ja alamäkiä. Valitettavasti viimeisellä viikolla ennen conia harjoittelu jäi, koska itse asukin piti saada valmiiksi.

Välikevennys, ettei tule liikaa tekstiä putkeen
 

Itse conissa rullaluistelu osoittautuikin paljon vaikeammaksi kuin aiemmin, mihin on muutama avainsyy. Ensinnäkin Sibeliustalon ulkopuoli on lähes kokonaan laatoitettu, ei asfaltoitu. Se tekee rennosta etenemisestä mahdotonta, kun pystyssä pysymiseen joutuu keskittymään paljon tarkemmin. Toiseksi jätin suojukset pois. Vaikka en ollut harjoitellessani kaatunut kertaakaan, ne olivat tuoneet silti itsevarmuutta mukanaan. Kolmanneksi on ihan eri asia rullaluistella tyhjillä kadunpätkillä iltakymmenen jälkeen kuin loppuunmyydyn conin pihalla. Näistä syistä itse rullaluistinten käyttö jäi minulla conissa vähäiseksi. Turvallisuussyistä en ollut harkinnutkaan käyttäväni niitä sisätiloissa, joten olin kuitenkin varautunut luistimia muistuttavilla popoilla, jotka sain siskolta. Coniinkin mentiin alkuperäisen luistelusuunnitelman sijaan polkupyörillä (minulla oma, siskolla kaupunkipyörä), mikä sujui erittäin sujuvasti. Jatkossakin pyöräily on harkinnan arvoinen liikuntamuoto, jos cossit antavat myöten.

Päästyämme coniin sisään suuntasimme heti ensimmäisenä karaokehuoneeseen, koska olisi ollut synti olla käymättä laulamassa näissä asuissa. Huoneessa olikin mukavasti tilaa vielä aamusta. Ainakaan netissä olleesta karaokelistauksesta emme olleet valitettavasti löytäneet Yakuza-kappaleita, joten sen sijaan kävimme livertämässä Hunter x Hunterin openingin Departuren sekä Madokan endingin Magian. Jälkimmäinen tosin osoittautui yllättäen aivan liian korkeaksi meidän äänialoillemme.

Laulelujen jälkeen oli kuvien ottamisen aika. Rullaluistimet lisäsivät sekä kuvattavana olemiseen että kuvaajana olemiseen oman mausteensa.


Pidän kiinni henkeni edestä










"Oretachi no JUDGEMENT!"

Majima on kaikessa loistossaan selvästi huomiota herättävä asu. Erityisesti vedimme tietenkin Yakuza-faneja puoleemme. Olikin hauskaa, että heti sen jälkeen, kun olimme coniin saapuneet, meidät kutsuttiin jo Yakuza-discordiin (itse en tosin käytä discordia). Meidät myös muistettiin Tracon 2019 "OG-Yakuza-cossaajina", mikä oli aika hurjaa. Conittajien lisäksi sain myös ohikulkijalta hymyillen lausutun "Vielä pysyy pystyssä!" kommentin rullaluistimilla loivassa alamäessä jarrutellessani.


Tykkään siitä miten päässä olevat joutsenensulat näyttävät välillä pupunkorvilta

Varsinaista ohjelmaa kävimme sunnuntaina katsomassa vain päättäjäisissä. Perinteisesti päättäjäisiä edeltävänä aikana metsähalli täyttyi hiljalleen ihmisistä ja heti, kun annettiin lupa alkaa jonottamaan, ponkaisivat kaikki pystyyn. Avajaisten tarina sai arvoisensa päätöksen, sketsit naurattivat ja päästiin ekaa kertaa Desu TV:hen esityskisasta kuvatulla klipillä. Se lauantaina satamassa selistämme kuvattu klippi ei päässyt mukaan, ehkä juuri siksi, että esityskisavideo pääsi. Sitten coni oli jo ohi, mutta meidän osaltamme sunnuntai ei ollut vielä aivan lopussa.

Apuah, lopeta Kiryu, pyörääni ei ole vakuutettu!
 

Siskon ideoimana shoottasimme vielä luonani asujamme. Rakensimme olohuoneeseeni studion pimennysverhon avulla. Kiryusta otettiin ensin muutamia kitarakuvia, sitten huolellisemmin Majimasta karaoketunnelmissa.

Dramaattinen otos

Valotuksen säätöä vale-Kiryun avulla

Pitsiverho lisättiin erottamaan Kiryuta paremmin taustasta...
...Mutta lopulta todettiin että voisi kokeilla ihan kokonaan eri taustallakin
Ainakin julisteet sopivat Japanitunnelmaan

CD-levyjä oltiin käytetty neljä vuotta sitten eräässä toisessa shootissa (jonka kuvia en tainnut koskaan julkaista missään, hups). Idea pinkin kasvilamppuni käytöstä valaisussa tuli lauantain lavavaloistamme.

Harvinainen vakava Majima

The glow in the tooth is a paid actor

       
Jostain syystä tulee mieleen BESSin Riivattu tästä


Tämä oli shootin kuningasotos, ja se laitettiin saman tien Nekoconin photoshootkisaan, mistä lisää seuraavassa merkinnässä

Photoshootin jälkeen vedettiin vielä nopeat karaoket cossit päällä ja sitten asut lensivät nurkkaan.



Sam Ryder is that you?

Esityksen ja sunnuntain cossiemme myötä meillä oli ollut varsinainen karaoketeema viikonlopussamme. Asiaankuuluvasti vietimmekin loppuillan laulamalla karaokea. Esitystä varten olin tosiaan hankkinut Xbox360-konsolilleni mikrofonit ja niiden innoittamana Lips-laulupelejä. Toinen vaihtoehto olisi ollut hankkia nuo PS4-konsolille, mutta koska sekä mikit että pelit olivat sille paljon kalliimpia ja kappaleet vähemmän makuuni, päädyin xboxiin, joka ajoi hyvin asiansa viihdykkeenämme.

Kaikenkaikkiaan coni oli oikein onnistunut. Kiitos erityisesti cosplaykisojen järjestäjille toimivista kisoista! Tuomaripalautetta odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti