maanantai 20. marraskuuta 2023

Shumicon 21.-22.10.2023

Shumicon järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa livetapahtumana. En olisi todennäköisesti muutoin mennyt sinne, mutta näin kesällä, että sinne haettiin cosplaytuomareita, ja kiinnostuin conista sitä kautta. Olin jo muutenkin ajatellut, että olisi kiva joskus kokeilla sitäkin puolta, joten olinkin iloinen kuultuani, että minut oltiin hyväksytty hall cosplay -tuomariksi.

Coni oli omalla kohdallani varsin lyhyt, sillä tulin paikalle vain lauantaiksi enkä silloinkaan ollut paikalla heti ovien avautuessa. Päälle valitsin parhaan luottocossini eli NGE:n Misaton. Muutoin se olikin täysin nappivalinta, mutta aloin kyllä mahdollisia tulevia tuomarointeja varten miettimään, voisinko tehdä jonkin cossin, jossa voisi käyttää omia silmälaseja. Näen piilolinsseillä kyllä ihan hyvin, mutta hajataittoani ne eivät korjaa, joten yksityiskohtia referenssikuvissa ja asuissa piti katsoa aika läheltä.

Ensimmäiseksi badgen haun jälkeen etsiydyin greenroomiin syömään luvatun lämpimän ruoan. Hyvin pian sen jälkeen oli aika pyörähtää bäkkärillä selvittämässä päivän kulkua.

Greenissä sai koota itselleen oman pokebowlin, oli oikein jees

Bäkkäri itsessään oli aika sokkelo (en meinannut edes löytää sieltä ulos lähtiessäni, mikä tosin ei minun suuntavaistollani ole kai ihme) mutta muuten kaikki oli varsin selkeää, ja tuli luottavainen olo päivän suhteen. Ehdin vielä katsastamaan itse conia ennen kuin tuomaroinnit alkoivat. Kiersin siis läpi taidekujan, myyntipöydät ja kirpputorin. Söpöjä juttuja oli myynnissä, mutta tällä kertaa ei tullut mitään kuitenkaan ostettua. Paikalle oli löytänyt tiensä mukava määrä kävijöitä ottaen huomioon, että kyseessä oli ensimmäistä kertaa järjestettävä coni. Se ei tosin ole mikään ihme, kun sijainti oli kuitenkin pääkaupungissa, jossa on Yukiconin lakattua isomman tämän tyylisen conin mentävä aukko. Mielestäni Shumicon kuitenkin onnistui olemaan viestinnässään selkeä ja luotettavan oloinen, minkä ei voi sanoa pätevän ihan kaikkiin läpimurtoaan parhaillaan yrittäviin coneihin.

Kuvannut minapamina

Palasin bäkkärille pieneltä partiokierrokseltani, kun tuomarointien alkamiseen oli vielä hetki aikaa. Ehdimme tuomarikollegoiden, Tuhmamyyn ja Gwennothin kanssa käymään hieman läpi tulevia tuomarointitilanteita, mutta melko pian ensimmäinen tuomaroitava jo kurkisteli ovelta. Hallcosplay-kisan luonteeseen tietenkin kuuluu spontaanius, mutta välillä se hieman hengästytti. Olisi mielenkiintoista tuomaroida joskus ennakkoilmoittautumista vaativaa kisaa, jossa referenssikuviin ehtisi kunnolla perehtyä ennen itse asujen näkemistä. Nyt tuomarointitilanteet olivat yllätyksellisiä. Onneksi aikaa itse tuomarointitilanteissa oli riittävästi, eikä ketään kisaajaa tarvinnut heittää ulos kesken lauseen, vaan kaikki saivat kerrottua haluamansa. Oli kyllä erittäin mielenkiintoista nähdä ja kuulla, miten erilaisia pukuja kisaajilla oli, ja miten kekseliäitä he olivat asujensa kanssa olleet. Kisaajista välittyi todella hyvin cosplayn heille suunnittelun, luomisen ja itseilmaisun kautta tuoma ilo. Osa oli liikkeellä ensimmäisellä puvullaan, osa oli taas kokeneempia konkareita. Toivon, että kaikille jäi tuomaroinnista ja kirjallisesta palautteesta positiivinen ja inspiroitunut olo! Mielestäni tuomarin tehtävä ei ole vain arvostella pukuja, vaan myös kannustaa kisaajia ja luoda myönteistä ilmapiiriä koko harrastukseen.

Tuomaritoverit pikaselfiessä

Tuomarointien jälkeen oli aika päättää sijoitukset. Aikataulu siihen oli melko tiukka, ja hieman jo alkoi kylmä hiki hiipiä otsalle, kun jäimme pohtimaan joitain sijoituksia niin perinpohjaisesti. Onneksi kuitenkin lopulta ehdimme tehdä päätöksemme ja kirjoittaa perustelumme ajoissa.

Sitten olikin jo aika suunnata lavakierrokselle, jossa saimme ohjeet kisan aikaiseen toimimiseen. Päästyämme katsomoon eturiville istumaan ehdimme vielä juttelemaan mukavia kisan alkua odotellessa. Tajusin siinä että niin, tämä tuomaristohan koostui muuten pelkistä kuopiolaisista. Ehkä ei ollutkaan ihme, että päätösten teossa kesti, koska suattaapi olla että tässä toisessa asussa on tämä juttu vähän ansiokkaampi tai suattaapi olla olematikin. Ylipäänsä oli kyllä mukavaa tutustua muihinkin skeneläisiin, yleensä kun tulee aina hengattua coneissa lähinnä vain siskon kanssa.

Sarjamme kaikki mahtavat osallistujat (kuvannut Nyymix)

Shumiconin kisat oli toteutettu mielestäni kokonaisuutena varsin ansiokkaasti. Ylipäänsä oli kiva, että mukana oli useita eri sarjoja, ja lisäksi väliaikaohjelmaa. Saavat kisat jonkin aikaa kestääkin, jotta yleisö pääsee tunnelmaan mukaan. Vertaan mielessäni siis näitä kisoja neljän vuoden takaisen Kumakumaconin kisaan, joka oli ohi tyyliin alle kymmenessä minuutissa. Toki kehitettävää tulevallekin voisi olla. Nyt ennakkoilmoittautumista vaatinut freestyle-sarja jäi osallistujamäärältään hyvin vaatimattomaksi, kun kisaajia oli kolme. Ehkä sarjaa olisi vielä voinut kokeilla täydentää paikan päällä, koska paikalla kyllä oli muitakin kisan raameihin hyvin istuneita asuja.

Itselleni uudenlaista lavaposeerausta (Nyymix)

Saimme istuskella penkeissämme pitkään, koska sarjamme oli viimeinen palkittava, oikein sokerina pohjalla. Sain itse kunnian julkistaa ensimmäisen sijan. Oli ihanaa päästä läheltä näkemään tuoreeltaan ilahtuneet kisaajat.

Sijoittuneet; kunniamaininta, kolmas, toinen ja ensimmäinen sija (Nyymix)

Kisan jälkeen poistuimme bäkkärille, ja päivä olikin sitten siinä. Vaikka tosiaan otsikkoon kirjoitinkin molemmat päivät niin omalta osalta conittamiseni päättyi tähän. Kävin kuitenkin päivän päätteeksi vielä lähistöllä syömässä ja Itiksen Finnkinolla katsomassa Killers of the flower moonin.

Pikainen ennen kuoriutumista napattu täytepeiliselfie

Conista on vaikeaa antaa mitään objektiivista kokonaisarviota, koska olin lähes koko paikallaoloaikani bäkkärillä. Tapahtumana se on ehkä sen verran pieni, että tarvitsisin tuomaroinnin tai ohjelmanpidon kaltaisen syyn paikalle tullakseni, pelkäksi kävijäksi en lähtisi hengaamaan, kun en nyt ihan kulmilla asu. Paikalla oli kuitenkin mukava määrä väkeä ja kisaajistamme moni oli hyvin nuoria ja aivan harrastuksensa alkutaipaleella. Etenkin vähemmän kokeneille conikävijöille Shumiconilla olikin varmasti paljon annettavaa. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten tapahtuma jatkossa kehittyy.

Kiitos conista etenkin muille tuomareille ja järjestäjille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti