torstai 8. kesäkuuta 2017

Yo-mekko ja sohvatyynyt

Lauantaina juhlittiin yo-juhlia. Todistuksen lopullinen arvosanarivi oli LEEEMM, eli siinä oli aihettakin juhlimiseen. Toisin kävi opiskelupaikan kanssa. Olisin tarvinnut Jyväskylän psykologian pääsykokeesta yhden pisteen enemmän, jotta olisin päässyt soveltuvuuskokeisiin, joista noin 2/3 saa opiskelupaikan. Vastentahtoinen välivuosi on siis edessä, mutta ensi vuonna sisään sitten.

Alusta asti oli selvää, että ompelen yo-mekkoni itse. Idea siitä, millaisen haluaisin ei kuitenkaan selkeytynyt pitkään aikaan, kunnes ryhdyin miettimään asiaa siltä kantilta, millainen mekko sopisi minulla jo oleviin korkokenkiin. Poimin kenkien yksityiskohdista punaisen värin mekkoon ja niiden pin-up- tyyli heijastui myös mekon 50-luvun inspiroimaan malliin, runsaat kellohelmat ja tyköistuvat yläosat ovat rakkauteni. Kangas on melko paksua ja miedosti kiiltävää (ja edullista, yay) new duchess -polyesterisatiinia.

Tavallisen täyskellohelman keskiympyrän mitat saadaan jakamalla vyötärön ympärys luvulla 6,3, jolloin tuloksena on keskiympyrän säde. Kellohelmaa tehdessä kannattaa kuitenkin leikata keskiympyrästä hieman pienempi saumavarojen ja sen vuoksi, että etenkään lutrummat kankaat eivät aina käyttäydy täysin matemaattisen teorian mukaan. Suuremman ympyrän säde on tietenkin pienemmän ympyrän säde + haluttu helman pituus.

Oman mekkoni kohdalla tein vuoresta yksinkertaisen kellon, mutta päällyksestä laskostetun. Sen kohdalla määrittelin ensin haluamani helman pituuden ja laskin sitten, kuinka suuren ympyrän keskelle mahtuu tekemään, jotta saisin laskoksista mahdollisimman syvät. (Koko kankaan leveys - 2x helman pituus = keskiympyrän halkaisija)

Helmojen leikkuun jälkeen tein vyötärökappaleet. Mittailin ja tein sitten lakanakaavat, joihin piirsin etuosan kaarevan muodon. Saumat tulivat molempiin kylkiin ja taakse.

Vyötärökappale kiinnitettynä helmaan, jonka leikkasin sivusta auki vetoketjua varten
Etuosan halterneckiksi yhdistyvistä rinnanpäällyslappusista halusin päältä rypytetyt, mutta se ei ollutkaan niin helppoa kun olin luullut. Ohuempi kangas olisi tässä toimivampi. Tein vuorikankaasta ensin sopivan kokoisen lapun, jonka alaosa on laskostettu tilavuuden saamiseksi. Päällysosan oli tarkoitus olla rypytyksen jälkeen samaan muotoon asettuva. Päätin tehdä rypyt vain alaosaan toteuttamisen helpottamiseksi, joten yläosistaan vuori ja päällyskangas ovat samankokoiset.

Rypytys ei toiminut ihan niin kuin olin ajatellut. Toivoin saavani aikaan selkeitä, kapeita laskoksia, mutta kangas ei riittänytkään kuin muutamaan eivätkä nekään silittyneet näteiksi. Luovuin selkeiden, silitettyjen laskosten ideasta, ja jätin ne sitten vapaiksi, mutta kyllä ne niinkin toimivat.

mittanauhasta on moneksi
Läpysköiden istutuksen jälkeen ompelin taakse piilovetoketjun ja huolittelin helmat. Vuorihelman vain siksakkasin, päällyksen siksakkasin ja tikkasin kapean päärmeen.

Ehkä ainoa kuva jossa näkyy edes jotenkin koko lopullinen look
Kiitos vielä siskolle hiusten kihartamisesta :3 (+rakastan tuota huulipunaa)

Meille hankittiin jokunen kuukausi sitten uudet sohvat. Vanhat ja kuluneet tummanpunaiset sohvatyynyt eivät sopineet lainkaan niiden kanssa yhteen, joten ne oli aika korvata. Edelliset sohvat olivat lähtiessään niin kuluneet, että niistä oli hyötyä enää materiaalina, ja talteen otettiin nahkan lisäksi hyvin säilynyttä ylätyynyjen sisällä ollutta pehmustetta. (sellaista mitä tungetaan pehmoleluihinkin) Ompelin tavallisesta puuvillasta neliskanttiset pohjatyynyt, jotka täytin kyseisellä pehmusteella ja ompelin sitten umpeen. Päällisiä varten kävimme yhdessä äitin kanssa ostamassa kankaita. Niistä syntyi kolmenlaisia tyynyliinoja.
Piilovetoketju näkyy kyllä, mutta ei liian häiritsevästi

Tyynyliinat ovat joka puolelta sentin leveämmät kuin alla olevien tyynyjen kankaat. Niissä on myös piilovetoketjut, jotta ne saa helposti irrotettua ja pestyä.

Valkoturkoosit tyynyt koostuvat kahdesta eri kankaasta. Olisin halunnut tehdä niiden leikkauksesta vähän mielenkiintoisemman, mutta aikaa mihinkään suurempaan kikkailuun ei ollut, näiden kun piti valmistua ennen juhlia.
Tää on niinku tyynyjen luokkakuva

Desucon kolkuttelee jo ovella, onneksi on vain yksi uusi cossi tekeillä ja sekin hyvin yksinkertainen, eli Barakamonin Hiroshi. Olo on siis ainakin nyt tyynen luottavainen sen suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti